top of page
20240530-NIK_9141Web Espedal.jpg

Velkommen til oss

En familiebedrift i grønne Lier

O. Espedal Handelsgartneri er en familiedrevet gartneribedrift i Lier, på gården som familien har driftet siden 1914 og eid siden 1917.

 

På 1930-tallet startet salatproduksjonen opp på friland, og allerede i 1937 ble de første veksthusene reist. Fra 1964 og fram til 1986, ble veksthusproduksjonen utvidet fra 4000 til 50.000 m2 og all salatproduksjon ble etter det produsert i veksthus. I årenes løp har vi dyrket en rekke ulike grønnsaker, vi har også vært innom blomsterproduksjon, men vi har de siste 20 årene holdt oss til kun crispi-salat og agurk, som vi leverer til Bama.

 

All vår produksjon foregår nå i veksthus, nøye tilpasset de forskjellige plantenes behov. Med omtrent like doser erfaring, kunnskap, analyser og strenge rutiner sørger vi for riktig temperatur, lys, jordsmonn, gjødsling og fuktighet. Målet er kortest mulig fra jord til bord, og å produsere kvalitetsprodukter som både smaker godt, gjør godt og holder lenge.

​

Vi er del av en sesongbasert næring, men har med veksthus og belysning har kunnet utvide sesongen betraktelig. Sesongen for oss starter derfor gradvis fra begynnelsen av januar til full bemanning i april, og avslutter i begynnelsen av november, men vi beholder noe av salatproduksjonen vinteren gjennom.

 

Vi har mellom 15 og 40 medarbeidere, en god blanding av faste og sesongbaserte ansatte, og er både et ungt, dynamisk og internasjonalt miljø. De fleste av våre ansatte er fra Ukraina og Polen, men vi har også ansatte fra Litauen, Vietnam, Romania, Bulgaria og Norge. Det er viktig for oss at de ansatte trives på jobb, at de har en lærerik og givende arbeidshverdag og et godt sosialt miljø.

 

Vi er i tillegg en lærlingbedrift, og gir tilbud til studenter om lærlingplass med de krav som skal imøtekommes for å oppnå fagbrev innen gartneri og landbruk. Vi tilbyr også sommerjobb til ungdom over 16 år. Alle ansatte er invitert til jevnlige sosiale arrangementer fordelt utover året, for å fremme det sosiale miljøet på arbeidsplassen. Veldig mange av våre medarbeidere bor på gården sammen med oss, og utgjør et stort sosialt fellesskap for alle som bor her. 

​

I tillegg til ordinær produksjon, deltar vi ofte i forskningsprosjekter i samarbeid med NIBIO, NMBU og andre interesseorganisasjoner. Vi tilstreber en kontinuerlig utvikling av dyrkningsmetoder, som optimaliserer forholdene for plantene, samtidig som vi ønsker en så bærekraftig og miljøvennlig produksjon som mulig. I denne sammenheng bruker vi for eksempel nesten utelukkende biologisk plantevern, som nyttedyr og magnesiumolje fremfor kjemiske plantevernmidler, og vi resirkulerer vanningsvann, som blir desinfisert ved hjelp av UV, og har derfor et minimalt vannforbruk og utslipp. 

bottom of page